Turkije vakantie

geplaatst in: Uncategorized | 0

Allemaal kennen we Turkije als zon, zee en strand vakantiebestemming. Natuurlijk is Turkije hiervoor een fantastisch land. Enkele stranden die wellicht onder de mooiste van de wereld vallen zoals Belcekiz, Iztuzu en Patara, een goede zon waaronder u bruint in de zomer en aangenaam overwintert en helder blauwe wateren aan de Middellandse Zee en Egeïsche Zee kusten. Toch wilt u voor een vakantie in Turkije deze alternatieven ook overwegen.

Istanbul cultuur

istanbul cultuurOndanks dat u waarschijnlijk wel bekend bent met Istanbul is het toch belangrijk Istanbul de stad te noemen. Citytrips uit Nederland zijn mogelijk maar met één enkel weekendbezoek aan Istanbul doet u de stad tekort. In het weekend hebt u tijd om snel de bekendste bezienswaardigheden te bezichtigen zoals de Hagia Sophia, de Sulthanamet of Blauwe Moskee, het Ottomaanse paleis en de Grote Bazaar. Wellicht hebt u nog tijd voor de korte rondvaart op de Bosporus, maar waarom dan niet echt op vakantie naar Istanbul en u helemaal naar de Zwarte Zee te laten varen. Er is zoveel meer aan geschiedenis, cultuur, natuur en architectuur te zien langs de Bosporus en in Istanbul. Een week op vakantie in Istanbul levert u zoveel meer plezier. De Blauwe Moskee is beroemd en erg mooi, maar er zijn zoveel meer moskeeën die niet onderdoen voor de Blauwe Moskee. Andere bezienswaardigheden door de stad die de moeite waard zijn:

 • aquaduct
 • basiliek waterbronnen
 • muur van Constantinopel
 • dineren aan de Bosporus in de wijk Bebek
 • specerijen bazaar
 • winkelen op de Istiklal boulevard
 • en zoveel meer

Skiën in Turkije

skien in turkijeOverwinteren in aangename temperaturen is waarvoor steeds meer Europeanen naar Turkije komen. Maar wist u dat u ook kunt skiën in Turkije? Uniek is dat u zelfs kunt overwinteren in aangename zon en dezelfde dag ook kunt skiën in de sneeuw. Saklikent skiresort is een van de weinige skibestemmingen die het dichtst bij de evenaar ligt. Onderaan de berg zwemt u in de zee die de hele zomer opgewarmd is, en bovenop de berg warmt u op als u de helling afglijdt in de sneeuw van -5 graden. Het skiseizoen in Saklikent loopt van december tot en met april.

Andere skiresorts in Turkije vindt u verder in het binnenland. Omdat het Taurus gebergte over een groot deel van Turkije uitstrekt zijn de skiresorts handig verdeeld over het land. De voorzieningen zijn goed en modern. Enkele bekende skiresorts zijn:

 • Uludag
 • Palandoken
 • Erciyes
 • Bozdag

wandelvakantieLycische pad wandelvakantie

Het Lycische pad, of Likya Yolu in het Turks, is een van de minder bekende attracties in Turkije. In dit geval moet u ook van wandelen houden. Desalniettemin kunt u een wandeling over een deel van het pad eenvoudig combineren met een vakantie aan het strand.

Het Lycische pad loopt van Fethiye tot Antalya en is 509 kilometer lang. Langs het pad vindt u prachtige ongerepte natuur en kijkt u uit over panorama’s die uw adem wegnemen. Het Lycische pad is vooral bekend om, en vernoemd naar, het oude Lycië. Een regio bekend sinds voor Christus en de tijd van de Egyptenaren en vaak genoemd in de geschiedenis. Veel van de geschiedenis, in de vorm van ruïnes en opgravingen, vindt u terug langs het Lycische pad. Misschien vindt u zelf wel antieke munten of scherven op het pad. Het is erg interessant om te zien hoe er voor Christus werd geleefd in dit prachtige gebied. Enkele bekende steden uit het verleden om te bezichtigen zijn:

 • Xanthos
 • Patara
 • Myra
 • Pinara
 • Tlos
 • Olympos

Maar u vindt zoveel meer steden en ruïnes

De beste tijden om het pad te bewandelen zijn april-mei en oktober-november. Het is eenvoudig om ook delen van het pad te wandelen zodat u makkelijk een vakantie kunt combineren door enkele dagen te wandelen en te bezichtigen en enkele dagen uit te rusten aan de Mediterrane kusten.

cappadocieCappadocië

Ondanks dat Cappadocië over een uniek landschap beschikt is het meer een vakantiebestemming voor hoogstens enkele dagen. U kunt een combinatie maken met een of meerdere van de hiervoor genoemde bestemming of met de bekende zon-, zee- en strandvakantie.

Cappadocië beschikt over een uniek vulkanisch landschap met hoge rotspieken die uit de grond steken. In de rotsen en aan de rotsen zijn volledig steden gebouwd. Het is dan ook zeer de moeite waard om in een grotwoning te overnachten. Overdag is een ballonvaart door de lucht een aanrader. Het geeft u een indrukwekkend uitzicht over het unieke landschap en is enkel een aanrader als u geen hoogtevrees heeft. In de avond, als het een heldere nacht is, kijkt u naar de sterrenhemel dat een sprookje is om naar te kijken.

De totale omvang van Cappadocië is moeilijk in te schatten omdat de grenzen vaag zijn. De hoogste berg van Turkije, Erciyes, waar u dus ook een skiresort vindt, is wel deel van Cappadocië